Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - 100 χρόνια πριν!!!


Τα πτερόεντα δώρα

Ξένος του κόσμου και της σαρκός, κατήλθε την παραμονήν από τα ύψη, συστείλας τας πτέρυγας όπως τας κρύπτη, θείος άγγελος. Έφερε δώρα από τα άνω βασίλεια δια να φιλεύση τους κατοίκους της πρωτευούσης. Ήτον ο καλός άγγελος της πόλεως.
Εκράτει εις την χείραν εν άστρον και επί του στέρνου του έπαλλε ζωή και δύναμις, και από το στόμα του εξήρχετο πνοή θείας γαλήνης. Τα τρία ταύτα δώρα ήθελε να μεταδώση εις όλους όσοι προθύμως τα δέχονται.
Εισήλθεν εν πρώτοις εις εν αρχοντικόν μέγαρον. Είδεν εκεί το ψεύδος και την σεμνοτυφίαν, την ανίαν και το ανωφελές της ζωής ζωγραφισμένα εις τα πρόσωπα του ανδρός και της γυναικός, και ήκουσε τα δύο τεκνία να ψελλίζωσι λέξεις εις άγνωστον γλώσσαν. Ο Άγγελος επήρε τα τρία ουράνια δώρα του, και έφυγε τρέχων εκείθεν.
Επήγεν εις την καλύβην πτωχού ανθρώπου. Ο ανήρ έλειπεν όλην την εσπέραν εις την ταβέρναν. Η γυνή επροσεπάθει ν' αποκοιμίση με ολίγον ξηρόν άρτον τα πέντε τέκνα, βλασφημούσα άμα την ώραν που είχεν υπανδρευθή. Τα μεσάνυχτα επέστρεψεν ο σύζυγός της. Αυτή τον έβρισε νευρική με φωνήν οξείαν, εκείνος την έδειρε με την ράβδον την οζώδη, και μετ' ολίγον οι δύο επλάγιασαν χωρίς να κάμουν την προσευχήν των, και ήρχισαν να ροχαλίζουν με βαρείς τόνους. Έφυγεν εκείθεν ο Άγγελος.
Ανέβη εις μέγα κτίριον πλουσίως φωτισμένον. Ήσαν εκεί πολλά δωμάτια με τραπέζας, κ' επάνω των έκυπτον άνθρωποι μετρούντες αδιακόπως χρήματα, παίζοντες με χαρτία. Ωχροί και δυστυχείς, όλη η ψυχή των ήτο συγκεντρωμένη εις την ασχολίαν ταύτην. Ο Άγγελος εκάλυψε το πρόσωπον με τας πτέρυγάς του δια να μη βλέπη κ' έφυγε δρομαίος.
Εις τον δρόμον συνήντησε πολλούς ανθρώπους, άλλους εξερχομένους από τα καπηλεία, οινοβαρείς, και άλλους κατερχομένους από τα χαρτοπαίγνια, μεθύοντας χειροτέραν μέθην. Τινάς είδε ν' ασχημονούν, και τινάς ήκουσε να βλασφημούν τον Άι-Βασίλην ως πταίστην. Ο Άγγελος εκάλυψε με τας πτέρυγας τα ώτα, δια να μην ακούη, και αντιπαρήλθεν.
Υπέφωσκεν ήδη η πρωία της πρωτοχρονιάς, και ο Άγγελος δια να παρηγορηθή, εισήλθεν εις μίαν εκκλησίαν. Αμέσως πλησίον της θύρας είδεν ανθρώπους να μετρούν νομίσματα, μόνον πως δεν είχον παιγνιόχαρτα εις τας χείρας, και εις το βάθος αντίκρυσεν ένα άνθρωπον χρυσοστόλιστον και μιτροφορούντα ως Μήδον σατράπην της εποχής του Δαρείου, ποιούντα διαφόρους ακκισμούς και επιτηδευμένας κινήσεις. Δεξιά και αριστερά άλλοι μερικοί έψαλλον με πεπλασμένας φωνάς : Τον Δεσπότην και αρχιερέα!
Ο Άγγελος δεν εύρε παρηγορίαν. Επήρε τα πτερόεντα δώρα του – το άστρον το προωρισμένον να λάμπη εις τας συνειδήσεις, την αύραν, την ικανήν δια να δροσίζη τας ψυχάς, και την ζωήν, την πλασμένην δια να πάλλη εις τας καρδίας, ετάνυσε τας πτέρυγας, και επανήλθεν εις τας ουρανίας αψίδας.
Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ, την 1η Ιανουαρίου του 1907.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ • «Ο ΑΓΗΣΙΛΑΓΟΣ» του Δημήτρη Μπασλάμ


26 - 30 Δεκεμβρίου 2007, στις 7.30 μ.μ.


Τι κοινό έχουν η δίαιτα του Μάκη του Ιπποπόταμου, η συνταγή ενός Πελεκάνου γιατρού από το Μεξικό, ένα δέντρο που τραγουδάει και το αναψυκτικό της Καμήλας με τα δύο μπικίνι; Τον κύριο Αγησίλαγο που ένα πρωί απλά … ξύπνησε με μαγουλάδες. Ο «Αγησίλαγος» είναι ένα μουσικό παραμύθι γραμμένο από τον Δημήτρη Μπασλάμ με μπόλικη φαντασία και χιούμορ, με κεντρικό ήρωα έναν καλοφαγά λαγό.
Την αφήγηση της ιστορίας κάνει ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ενώ συνοδεύουν με τις μουσικές τους οι Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρες), Φώτης Σιώτας (βιολί - βιόλα), Χρήστος Παπάς (φαγκότο - μαντολίνο - μεξικάνικο μπάσο), Δημήτρης Μιστακίδης (μαντολίνο - κιθάρα) και Δημήτρης Μπασλάμ (κρουστά - κουζινικά).
Τις μάσκες των μουσικών έχουν κατασκευάσει ο Γιάννης Κατρανίτσας και η Κατερίνα Μιλιαρέση.
Τιμές εισιτηρίων: 15 € και 10 € (παιδικό)
ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ
ΓΑΡΥΤΤΟΥ 53 ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΤΗΛ.: 210 6393341

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Δενδροφύτευση στο Θέατρο Βράχων (πύλη Υμηττού)

Δεντροφύτευση πρόκειται να γίνει στον Υμηττό, ύστερα από πρωτοβουλία των Πολιτών σε Κίνηση σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας και το Δήμο Υμηττού. Συγκεκριμένα περίπου 100 μικρά δασικά δέντρα θα φυτευτούν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στο χώρο του Θεάτρου Βράχων, δίπλα στην πύλη του Υμηττού. Η δεντροφύτευση θα γίνει από τις 10 π.μ. - 2 μ.μ. και όποιος θέλει να συμμετέχει είτε μόνος του είτε μαζί με τα παιδιά του μπορεί να στείλει e-mail στη διεύθυνση public@cvgpeep.gr ή να ειδοποιήσει τηλεφωνικά στο 6948 884018 για να υπολογίσουμε τη συνεισφορά του στην ομάδα της δεντροφύτευσης. Τα μικρά δέντρα θα φροντίζουν στη συνέχεια ομάδες παιδιών με τους εκπαιδευτές τους από το ΚΔΑΠ Υμηττού (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης) σε συνεργασία με τους Πολίτες σε Κίνηση. Η δεντροφύτευση αποτελεί χορηγία της εταιρείας Τηλεπικοινωνίας NetOne (σταθερή τηλεφωνία, Internet, τηλεφωνικός εξοπλισμός) που θα προσφέρει τη χορηγία αντί χριστουγεννιάνικων δώρων. Τη διαχείριση των χρημάτων θα έχει η μη κυβερνητική οργάνωση Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας που θα αγοράσει τα δέντρα και θα συντονίσει τις ομάδες και το έργο. Όσον αφορά την προβολή του χορηγού θα αναφερθεί το όνομά του σε κάποια ανακοίνωση του Δήμου και πιθανώς και στα σχετικά αρθράκια που θα φιλοξενηθούν στην εφημερίδα "Εξ ευωνύμων" ή και την εφημερίδα του Δήμου.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Φωτογραφία κι αυτή!!!

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με έμφαση ότι, μαζί με τον Ελληνικό λαό, δεν θα επιτρέψουμε, ούτε τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ούτε τη διάλυση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, αλλά ούτε και τη διάλυση της Ολυμπιακής.
Για το ΠΑΣΟΚ, τώρα είναι η ώρα των πολιτών, όλων των πολιτών, ακόμη και αυτών που, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών, να αντιδράσουν και, γι´ αυτό, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με αποκορύφωμα την απεργιακή κινητοποίηση της 12ης Δεκεμβρίου.

Τα εγκαίνια του blog!!!

Στο Συνασπισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα, είτε όχι, Πρόεδρος θα εκλεγεί!