Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Ατμοσφαιρικοί ρύποι και ευρωπαϊκές πόλεις

Από τη δεκαετία του '80 έχουν επιβληθεί σε ολόκληρη την ΕΕ μέτρα διαχείρισης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ληφθεί μέτρα κατά των ατμοσφαιρικών ρύπων. Οι πόλεις της χώρας μας κολυμπούν σε ένα πέλαγος ωχαδελφισμού.
Τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια προγραμμάτων της ΕΕ οι ευρωπαϊκές πόλεις λαμβάνουν όλο και περισσότερα μέτρα κατά των αιωρούμενων σωματιδίων, του μονοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου, αλλά και του όζοντος. Οι ιθύνοντες στη χώρα μας σφυρίζουν αδιάφορα.
Τί κάνουν όμως στην Ευρώπη;
Πρότυπα στον τομέα της διαχείρισης της ποιότητας της ατμόσφαιρας είναι η φλαμανδική πόλη Χάσελτ του Βελγίου και η ελβετική πόλη Τσουκ.
Στη φλαμανδική πόλη Χάσελτ ο δήμος προχώρησε στη δεκαετία του ‘80 σε μια πρωτότυπη απόφαση: απαγόρευσε στο κέντρο τα ΙΧ. Τα μόνα οχήματα που κινούνται στο κέντρο είναι εκείνα που προμηθεύουν τα καταστήματα και τα δημοτικά λεωφορεία, τα οποία είναι δωρεάν.

30.000 Φλαμανδοί εγκαταλείπουν ετησίως το ΙΧ τους
Ο δήμος της Χάσελτ πληρώνει ετησίως γύρω στα 1,3 εκατ. ευρώ.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Φλάνδρας προχώρησε ακόμη πιο πέρα : καθόρισε μια δωρεάν τριετή κάρτα για λεωφορεία και τρένα για όλους τους κατοίκους της Φλάνδρας που κινούνται εντός των συνόρων της, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πουλήσουν το αυτοκίνητό τους.
Κάθε χρόνο εγκαταλείπουν το ΙΧ τους 30.000 Φλαμανδοί και κινούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Ο δήμος Χάσελτ είναι πια το πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.
Το παράδειγμά του έχουν ακολουθήσει και άλλες βελγικές, αλλά και ολλανδικές πόλεις.

Στην χώρα μας ψάχνουν ακόμα για μέτρα που θα αποφέρουν πόρους στο κράτος π.χ. διόδια στο κέντρο της πόλης και όχι για σοβαρά μέτρα μείωσης των ρύπων.
Παραφράζοντας λοιπόν το σλόγκαν μιας παλιάς διαφήμισης θα λέγαμε : "Αυτούς εμπιστευόμαστε, αυτούς έχουμε".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην ελβετική πόλη Τσουκ προχώρησαν από το 2007 σε μια επίσης σημαντική απόφαση, την επιβολή των φίλτρων μικροσωματιδίων ντίζελ σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες: λεωφορεία, τρένα και ποταμόπλοια.
Η Γκαμπριέλε Λιόπαρτ, δημοτική σύμβουλος του Τσουκ, εκτιμά ότι «χωρίς επαγρύπνηση και νέα σχέδια αντιμετώπισης δεν μπορεί να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι», γι’ αυτό τα νέα μέτρα στο δήμο της Τσουκ είναι ο εξοπλισμός των δημοσίων συγκοινωνιών με φίλτρα μικροσωματιδίων ντίζελ: «το 90% των λεωφορείων, τρένων και ποταμόπλοιων έχει ήδη εξοπλιστεί με αυτά τα φίλτρα.»
Τα κίνητρα που προσφέρει η ελβετική τοπική και περιφερειακή διοίκηση για την χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών είναι οι προσιτές τιμές της μηνιαίας ή ετήσιας κάρτας πολλαπλών διαδρομών.
Επιπλέον η ίδια κάρτα διατίθεται από τις δημόσιες συγκοινωνίες στη μισή τιμή τούς μήνες με μεγάλη ηλιοφάνεια, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, που εμφανίζεται συχνότερα υψηλή συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων.