Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ο κ. Δήμας λέει!!! Ο κ. Σουφλιάς ακούει;;;

Η ΕΕ φιλοδοξεί να είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια για την προστασία του κλίματος. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν το συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου, οι 27 υπουργοί Περιβάλλοντος δεν έχουν βρει ακόμη κοινό παρονομαστή.

Ο χρόνος πιέζει. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πρέπει να εγκρίνει το πακέτο μέτρων για την προστασία του κλίματος. Οι διαφορές όμως είναι πολλές.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, που ηγείται μαζί με την Πολωνία του μετώπου των πολέμιων της συμφωνίας, υποστηρίζει ότι τα σχέδια της ΕΕ θα κοστίσουν στην ιταλική βιομηχανία 25 δισεκατομμύρια €.

O Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος διαφωνεί και εκτιμά ότι η πιστωτική κρίση είναι απλά πρόφαση για τους αντιρρησίες. «Το πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρωτοβουλία της ΕΕ», λέει.

Ο κίνδυνος με τις εξαιρέσεις που ζητά η κάθε χώρα είναι να καταστήσουν το πακέτο διάτρητο, ενώ ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας αντικρούοντας τις αιτιάσεις ότι οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν μεγάλο κόστος αναφέρει : "Προωθούμε επενδύσεις και καινοτομίες σε καθαρές τεχνολογίες, δημιουργούμε θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές, μειώνουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές περτελαίου και προσαρμόζουμε τις οικονομίες μας σε ένα μέλλον με λίγο κάρβουνο που είναι έτσι κι αλλιώς αναπότρεπτο".

Ο κ. Σταύρος Δήμας θεωρεί ότι την ώρα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πρέπει να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για την προστασία του κλίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: