Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Κάρολος Δαρβίνος


Ο Κάρολος Δαρβίνος και η "Καταγωγή των ειδών"

Πριν από 200 χρόνια γεννήθηκε ο Βρετανός φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος, ο οποίος διατύπωσε την επαναστατική θεωρία για την ικανότητα όλων των ειδών να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται.

Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1809 και σπούδασε στο Εδιμβούργο Θεολογία και Βιολογία.
Το 1831 σαλπάρησε ως “βοηθός κυβερνήτη” στο πολεμικό πλοίο Beagle, που είχε σκοπό την χαρτογράφηση των ακτών της Νότιας Αμερικής.
Ο Δαρβίνος, ενθουσιασμένος από την ποικιλία της φύσης στην Νότια Αμερική, μάζεψε και μελέτησε φυτά, έντομα, απολιθώματα ζώων, σκαραβαίους και πουλιά.
Στα ημερολόγιά του αναφέρει το ιστορικό που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι “τα είδη ΔΕΝ μένουν αμετάβλητα, αλλά αλλάζουν”.
Η θεωρία του Δαρβίνου ήταν ολοκληρωμένη αλλά και ριζοσπαστική αφού διαπιστώνει πως πρέπει να αναμορφώσει τις ιδέες του και να αποδεχτεί την πραγματικότητα, που ονομάζουμε φύση ή κόσμο.
Το 1859, ο Δαρβίνος δημοσίευσε σε 1250 αντίτυπα το αποτέλεσμα του πενταετούς εξερευνητικού ταξιδιού και της μελέτης του στην Ν. Αμερική.
‘Η Καταγωγή των Ειδών’ προκάλεσε θριαμβευτικά σχόλια αλλά και οργή εκ μέρους της εκκλησίας, που κατηγόρησε τον Δαρβίνο ως άθεο και αιρετικό. Η σαφέστατη διαπίστωσή του πως «έτσι θα ριχθεί φως στην καταγωγή και στην ιστορία του ανθρώπου», συνιστούσε σε όλη την Ευρώπη “θανάσιμο αμάρτημα” για την επίσημη εκκλησία και το ποίμνιό της.
Ακόμα και σήμερα, 200 χρόνια μετά, οι επιστήμες επιβεβαιώνουν συνεχώς τις υποθέσεις του και η θεωρία του συνιστά εργαλείο κατανόησης της εξελικτικής διαδικασίας των ειδών.
Πέθανε το 1882 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο Αββαείο του Γουενστμίστερ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: