Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Όλα καλά κι όλα ωραία!!!

Κυρίαρχο θέμα στις γερμανικές εφημερίδες η αλληλεγγύη στην ευρωζώνη και η άμεση ή έμμεση, αναφορά στην Ελλάδα.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt :
"Στην ισχυρή χρηματοπιστωτικά Γερμανία μπορεί ορισμένοι να βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι θα αφήσουν στην τύχη της την Ελλάδα που οδεύει προς αδυναμία αποπληρωμής χρεών και αφερεγγυότητα, πόσο μάλλον που η κυβέρνηση της Αθήνας διαχειρίστηκε κάκιστα τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Πολλοί νομίζουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άνετα την οικονομική κατάρρευση αυτής της μικρής χώρας του Αιγαίου.
Όμως δυστυχώς η πτώχευση ενός οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους δεν αφήνει ανέγγιχτη την ευρωζώνη. Οι επενδυτές των χρηματοπιστωτικών αγορών θα αρχίσουν να αναρωτιούνται και θα είναι επιφυλακτικοί μετά και για άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Έτσι η μικρή Ελλάδα θα προκαλέσει μια χιονοστιβάδα που μπορεί να θάψει ολόκληρη την ευρωζώνη."

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θέτει το ίδιο ερώτημα και απαντά:
"Η κρίση αποκαλύπτει τις αδυναμίες της νομισματικής ένωσης. Οι μικρότερες χώρες δεν φρόντισαν να βάλουν σε μια τάξη τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, την αγορά εργασίας και τα ταμεία τους. Οι χώρες αυτές θα πρέπει τώρα να επιλέξουν ανάμεσα στην πολιτική αύξησης των χρεών ή στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ".

Τέλος η Frankfurter Rundschau απαντά καταφατικά στο ερώτημα, εάν πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά αναφέρει ότι :
" Σημαντικότεροι από τη βοήθεια είναι οι μηχανισμοί και το πλαίσιο των προϋποθέσεων που θα τεθούν για να αποκλειστεί η κερδοσκοπική δράση των επενδυτών", ενώ σε άλλο σχόλιό της επισημαίνει ότι :
"Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στις 300 και πλέον μονάδες βάσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο, το χρέος διογκώνεται σε βάρος της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της χώρας. Αυτή η εκτίναξη της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών ομολόγων αντικατοπτρίζει τις χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια - όταν σημειώνονταν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης - σε αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων οδήγησε στο να μην έχει σήμερα, σε καιρούς οικονομικής ύφεσης, τους απαραίτητους πόρους για προγράμματα τόνωσης της οικονομίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: