Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Κοινωνικοποίηση των ζημιών - σας θυμίζει τίποτα;

Νέες αναταράξεις στις αγορές προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση την περασμένη εβδομάδα, που ίσως να οδηγούσαν σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο λόγος για το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης των εταιρειών παροχής στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Mac με χρήματα των φορολογουμένων. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 δισ. δολάρια. Παρά την όποια αναγκαιότητα, η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά άρση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Εσφαλμένες οικονομικές και επιχειρηματικές επιλογές, όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά επιβραβεύονται από το κράτος με βάση το δόγμα «τα κέρδη είναι ιδιωτικά, οι ζημιές κοινωνικοποιούνται».

Την ίδια στιγμή οι μεγαλοτραπεζίτες προσπαθούν να πείσουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση φθάνει στο τέλος της. Η κρίση όμως, που ξεκίνησε στην αμερικανική αγορά ακινήτων δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Οι τράπεζες έχουν σημειώσει απώλειες της τάξεως των 500 δις. δολαρίων. Δεκάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, ενώ στις ΗΠΑ ήδη έχουν κλείσει πολλές τράπεζες.

Στην Ελλάδα των Βατοπεδεραστών εξακολουθεί να αποθεώνεται η ελεύθερη (αχαλίνωτη) οικονομία και να ξορκίζεται ο κρατικός παρεμβατισμός.

Πάρ' την (αλογο)σκούφια σου και βάρα με!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: